passepartout-ram

Hur gör man med en passepartout med flera fönster? Kan vem som helst skapa ett collage, som matchar i stil, mjukhet och färgtoner? Även om man är helt novis på så väl design som foto? Även om man saknar känsla för färger, huruvida de harmonierar eller rent utav skär sig? Jo, alla kan skapa ett proffsigt collage, och det är inte så svårt som det låter.

Hitta bilden

Steg ett är att leta i sin digitala fotosamling efter den speciella bilden. En bild som har just den där färgen och känslan som man är ute efter till
sitt collage. Det underlättar collageskapandet om motivet har flera spännande detaljer som blicken fastnar vid. Det kan exempelvis vara en bild på de vackra runda stenarna på stranden, på det spännande mönstret i bergväggen, landskapsbilden över dalsänkan eller en händelserik stadsbild.

liggandes-collageram-til-passepartoutHitta passepartouten

När man har en enda bild, så räcker det faktiskt för att göra ett collage. Men för att collaget ska få den läckra form och känsla man önskat så behövs en passepartout med flera fönster.

Det finns flera olika modeller på passepartouter för collage. Flera tomma utrymmen på en rad på längden eller på höjden. Det finns passepartouter som liknar ett fönsterspröjs med sina tomma öppningar två och två i tre rader. Eller så finns det de passepartouter som helt enkelt blandar flera olika fönsteröppningar. Det kan vara en fullständig mix av stora, små, kvadratiska, ovala eller runda öppningar som lämnar plats för bilden eller bilderna.

Passepartout-utbud-collage

canson-multiramFörstora en bild

När man valt både passepartout och bild, så är det dags att gå vidare till nästa steg. Framkalla eller skriv ut en förstorad variant av bilden. Låt den vara så stor att den hade passat i passepartouten, även om passepartouten enbart haft ett fullstort fönster istället för flera mindre.

Blir inte bilden suddig av att förstoras? Jo, om man studerar bilden på riktigt nära håll syns en skillnad. Men i vanliga fall betraktar man tavlor enbart på ett avstånd på en eller flera meter, och då kommer den ökade oskärpan inte spela någon roll. Inte om man förstorat bilden med sunt förnuft, det vill säga skulle det se illa ut redan på datorskärmen, så kommer det troligtvis inte att bli bättre efter framkallning.

Om man just laddat in bildfilen från kameran i datorn, behöver man heller inte oroa sig. De flesta bildfiler är redan redo för att vara mycket större än normal vykortsstorlek. Vissa bildfiler skulle till och med klara av att bli en hel fondväggstapet.  Därför är det för det mesta inga problem att framkalla en bild anpassad en passepartout.collage-med-en-bildMontera passepartouten på bilden

Om man testar lägga collagepassepartouten ovanpå bilden ser man redan nu på ett ungefär hur den slutgiltiga tavlan kan komma att bli. Att alla öppningar i passepartouten får det att se ut som att det inte är en bild som använts, utan flera, som alla matchar varandra mycket väl. Bilder som ser ut att vara fotade vid samma tillfälle, från samma avstånd och perspektiv och med samma ljusförutsättningar.

Kanske är man klar här. Klar att montera ihop sitt vackra collage. Men om det skulle vara så att man inte är nöjd finns flera knep att ta till. För kanske känner man att skarven kommer just i en extra fin detalj eller kanske något av det allra finaste i bilden hamnar bakom passepartoutkartongen. Då får man plocka fram en kniv eller sax, det redskap man känner sig mest bekväm i att använda.

Det kan hjälpa att försiktigt skissa med blyerts i passepartoutfönstrens olika öppningar på det foto man ska klippa i. Då ser man tydligt hur man ska klippa och att inga fönsterbilder överlappar varandra. När man klipper har man också linjer att följa. Klipp hellre lite utanför linjerna, för att lämna en liten marginal av fotokanten som hamnar bakom passepartouten.

De olika klippta bilderna kan enkelt tejpas fast vid sitt respektive fönster med syrafri tejp anpassad för fotografier.

En färdig collagetavla känns unik och speciell. Ett genomtänkt motiv kan på detta enkla vis bli en fantastisk gåva att ge bort, eller varför inte unna det egna hemmet lite konstnärlig kärlek. För en förhållandevis billig peng kan man själv plocka fram kreativiteten och lyfta inredningsdesignen.

Passepartout-utbud-collage