Det finns några punkter man speciellt ska titta på när man köper passepartout.  Så länge man köper på väletablerade fotoföretag är risken extremt liten att man inte får bra kvalité men det kan ändå vara intressant att veta vad ISO 9706 och ligningfritt egentligen betyder.

 

Åldringsbeständigt papper (ISO 9706)

Oftast står det endast att den papp som används i ramarna är certifierade enligt ISO 9706. Det är inte alltid ”åldringsbeständigt papper” nämns. För den ovane kan det vara väldigt svårt att veta vad ISO 9706 egentligen står för så här kommer en tydligare förklaring.

  • Neutrallimmat.  Pappret eller pappen ska alltså vara neutrallimmade.
  • pH-värde. För ha bäst åldersbeständighet och samtidigt inte kunna påverka fotot skall ph-värdet ligga på mellan 7,5 och 10.
  • Alkalireserv.  Pappret ska ha en alkalireserv vilket betyder att minst 0,4 mol syra ska finnas per kilo papper. Detta ska vara (minst) 2% krita eller annat motsvarande material.
  • Rivstyrka. Rivstyrka mäts i mN och i detta fall ska den vara minst 350mN
  • Kappatal. Kappatalet ska vara lägre än fem. Med det menas att pappret får ha en maximal nivå av material som kan oxidera vilket i detta fall är lignin.

 

Syra- och Ligninfri

Lignin är ett ämne som finns i trä och därmed finns det även i den trämassa som används när man framställer pappers- och papprodukter som exempelvis en passepartout. Det är ett av de ämnen som påverkar hur snabbt pappret kommer att åldras. Ju mer lignin desto snabbare åldring vilket tydligast syns i den gula färg som pappret får. Se exempel på en dagstidning som bara är ett eller två år gammal. Den gula färgen börjar synas redan då vilket beror på att det är mycket lignin i papper till dagstidningar.

Eftersom lignin påskyndar åldrandet söker man efter ligninfria papper i sin passepartout men även i andra fotorelaterade produkter.

Se hela vårat utbud av passepartouter här. Alla av mycket hög kvalité.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

One thought on “Köp bäst kvalité på passepartout

Comments are closed.