Den som valt att använda sig av en passepartout till exempelvis ett fotografi eller en akvarellmålning, kan fortfarande välja mellan flera olika val. Här följer några av de vanligaste:

  1. Passepartout med bildmotiv, ram och glasskiva

Det allra vanligaste alternativet när man ska montera en passepartout är tillsammans med en bild, en ram och en glasskiva. Den införskaffade ramen kan med hjälp av en passepartout passa perfekt till fotografiet. Även om fotografiet är mycket mindre än ramen.

  1. Passepartout med bildmotiv, ram och plastskiva

Att välja en plastskiva istället för en glasskiva kan vara en god idé om den färdiga bilden ska fraktas långa sträckor, kanske inför en utställning. Eller om bilden ska hänga i mer utsatta lägen och där man på alla vis vill undvika farliga glasskärvor om en tavla skulle ramla i golvet. Samtidigt behåller man en tålig yta som kan torkas av när det behövs och konstverket är skyddat för omgivningen.

  1. Passepartout med bildmotiv och ram

Genom att varken ha glas eller plast över konstverket så slipper man störande reflexer och fingeravtryck. Men det rekommenderas inte i upphängningar där det finns risk att betraktarna pillar på tavlan.

  1. Passepartout med bildmotiv

Att enbart montera bilden med hjälp av en passepartout har blivit ganska populärt för enklare utställningar. Frakten är enkel, billig och väger inte mycket. Med hjälp av exempelvis dubbelsidig tejp, kludd eller knappnålar kan verket hängas på plats på väggen. Beakta dock att passepartouten riskerar se ofräsch ut efter några upphängningar och det rekommenderas att en tjockare passepartoutkartong används även bakom hela motivet för att det ska bli extra stadigt monterat.

Svarta-tavelramar-i-papp

  1. Passepartout med bildmotiv på kapaskiva

Att trycka upp sin bild på en kapaskiva är ett prisvärt alternativ till canvasduken. Kapaskivor är vanligen så pass tunna att de med fördel kan monteras tillsammans med en passepartout.

  1. Passepartout med bildmotiv, laminerat

Att laminera sitt konstverk kan vara en utmärkt idé om bilden ska användas i exempelvis pedagogisk undervisning. Givetvis kan en bild som ska lamineras fortfarande förses med passepartout. Kanske är det ett collage som ska skickas runt bland eleverna, passagerarna eller förskolebarnen. Då kan passepartouten skapa en trivsam enhetlig helhet av de motiv som ska visas tillsammans.

  1. Passepartout – med eller utan ram

Ibland händer det att man ser ramar och passepartouter hänga på väggen utan innehåll. Ett högst medvetet val i kanske modernistisk stil. Kanske visar de bara den bakomliggande klara väggfärgen och lurar betraktaren att tro att det är ett konstverk i samma nyans som väggen.

I andra fall kanske det just är något unikt på väggen som man vill lyfta fram på detta sätt. Ett inbyggt akvarium kan med en passepartout och ram förvandlas till en levande tavla.

I mer romantiska hem förekommer det också att bilden saknas. Där kan en vit ram med vit passepartout omge exempelvis en krok med en antik vacker nyckel, en målad gren, en marin glaskula eller annat föremål.

Vill man verkligen skapa en unik stämning i rummet kan ramen och passepartouten vara av det rymligare slaget och omsluta en spegel. En sådan inredningsdetalj kan ge betraktaren känslan att själv vara en del av konstverket.

Sammanfattning

Det finns många olika sätt att använda sig av en passepartout. Även om ett monteringsalternativ med bildmotiv, ram och glasskiva är det vanligaste ska man inte glömma att det finns ett flertal alternativ.