passepartoutskärare3_ramHar man vanan inne att montera konst och foton i färdiga passepartouter så är det inte ovanligt att man snart frågar sig vad som krävs för att skära en egen passepartout. Kanske en passepartout som inte följer standardmåttet eller som ska skapas ur en sådan passepartoutkartong som inte har några färdigskurna alternativ.

En av de första investeringarna man då bör göra är i en äkta passepartoutskärare.  En skärare specialanpassad passepartouter är inte bara säkrare att använda, utan förhöjer även resultatet. Det finns många olika passepartoutskärare på marknaden, men nedan redogörs främst för modellen Logan 2000.

Från början användes vassa knivar och rakblad

Idén med färdigskurna passepartouter har kommit i modern tid. I alla tider dessförinnan har tavelmontörer skurit sin egen passepartout.  Det är något man lätt själv kan upptäcka genom att gå på museum och studera äldre konst. De passepartouter som finns i ramarna kan skilja sig markant konstnärer emellan, och det är sällan man hittar en precis likadan i handeln idag.

Visst blev passepartouterna vackra även innan skärarnas tid. Men det krävdes mycket vassa knivar, rakblad och stadiga händer. Riskerna är stora, inte bara att man slinter och i värsta fall råkar skada sig själv men också att kanterna blir ojämna eller att skärpunkterna inte bli så exakta som man hade önskat. Sneda skärlinjer eller felskär i hörnen är inget man vill ha.

Efterfrågan av finesser skapade passepartoutskäraren

logan-2000I exempelvis en Passepartoutskärare som Logan 2000 Bevel Cutter finns de finesser som saknades i den äldre passepartouttillverkningen:

  • Möjligheten att få klara besked för skärandets start och stopp.
  • Bättre precision för raka linjer.
  • Genomtänkt konstruktion för hantering av rakblad.
  • Lika lätt att använda för riktigt små passepartoutöppningen som för de större.
  • Ett bekvämare och säkrare grepp för passepartouttillverkaren.
  • Passepartoutskäraren skär genom att skjutas framåt, vilket kräver betydligt mindre av armstyrka och stadighet.

Dessutom ska det tilläggas att en Logan 2000 är tillverkad för såväl höger- som vänsterhänta.

r_liggande_passepartoutskärare

Goda råd kring användandet av en passepartoutskärare

Underlaget

Alltid när man jobbar med en passepartoutskärare är det viktigt att tänka på underlaget. Även om man kan justera hur djupt en Logan 2000 ska skära så kommer troligtvis skäraren att gå igenom passepartouten helt och hållet. För att undvika fula snitt i bordet krävs ett underlag anpassat för ändamålet. Det finns de som använder en träskiva som underlag. Andra har införskaffat ett specifikt underlag för uppgiften som inte sällan är rutat på ett vis som kan vara till stöd när man mäter ut hur man bör skära.

extra-rakblad-till-passepartoutskärareByt rakblad så ofta som det behövs

Även rakbladen i en passepartoutskärare behöver givetvis bytas emellanåt. Det är lätt att bli bekväm och avstå i det längsta, så som att skära flera gånger i snittytan. Men kom ihåg att passepartoutskärarens uppgift är just att skära kartongen, inte att trycka och slita fram en öppning. Bäst resultat får man när man vårdar sin produkt och byter rakblad när man känner att det börjar behövas.

Använd alltid syrafri kartong och se till att pappret inte kan slinta

Att använda sig av syrafri kartong till sin passepartout är ett måste. I annat fall kommer syran i kartongen på sikt att kunna ge frätande skador på fotot eller konstverket. Innan man börjar använda skäraren ska man också garderat sig om att kartongen inte kan slinta eller glida åt något håll medan man skär. Det underlättar mycket om underlaget är genomtänkt.

Använd linjal

En stabil stödlinjal i trä eller metall garanterar att man med skäraren får det raka snitt som efterfrågas. Man använder stödlinjalen genom att lägga den i kant med den linje som ska snittas. För att skära drar man sedan passepartoutskäraren längs med stödlinjalen och kontrollerar start och slut genom att följa skärarens tydliga markeringar. Samma eller kanske en tunnare linjal används också för att markera ut exakt var på kartongen öppningen ska göras.

Sammanfattning

En passepartoutskärare är ett smidigt verktyg som är svår att vara utan när man väl har börjat använda den. Skäraren underlättar i utförandet av en ny passepartout och minimerar riskerna med sneda linjer och felskär. För bästa resultat ska rakbladen i skäraren vara vassa, underlaget ska tåla repor, syrafri kartong ska användas, linjaler ska mäta ut öppningen och en större stödlinjal ska hålla emot när skäraren används.

r_liggande_passepartoutskärare

;