Tillbehör3En syrafri papperstejp speciellt framtagen för passepartouter kan bespara såväl tavlans ägare som inramare en hel del problem. Vilka fördelar som en bra syrafri passepartouttejp innebär och hur man kan använda den redogörs för nedan.

Tejpens funktion vid montering av passepartout

En passepartouttejp är en tejp som är skonsam och följsam att arbeta med. Den fäster väl vid såväl passepartoutkartong som olika sorters fotopapper. Med hjälp av passepartouttejpen sitter bilden på plats och gör det lättare att placera bild och passepartout i en ram. Tejpen förhindrar också att motivet halkar snett i tavlan, eller med hjälp av tyngdens lag sakta faller nedåt för att just när inramningen skulle vara färdig låta en ful glipa uppstå mellan bildens överkant och passepartouten.

För bästa resultat montera bilden på rätt position i passepartout och tejpa ytterkanten av bildens baksida ovanpå passepartoutens baksida. Tejpa längs med fotots kant i en slät mjuk tejpning hela vägen runt.

Passepartouttejpens funktion på längre sikt, till skillnad från vanlig tejp

Ett foto som utsätts för tidens tand kan genom temperaturförändringar och luftfuktighet forma sig och ge ett bubbligt intryck. En passepartouttejp vid bildens kanter sträcker ut bilden och hindrar många missformningar från att inträffa.

En äkta syrafri papperstejp fräter inte hellre på bilden som normal tejp gör. Att använda en traditionell tejp i anslutning till bild och passepartout kommer på sikt att missfärga dem båda. När tejpen gulnar kommer passepartouten i tejpens närhet att göra detsamma. Färgen på ett fotografi fräts långsamt bort av en traditionell tejp. Skulle man behöva flytta på en vanlig tejp eller om tejpen inte fäst ordentligt och med tiden trillar av, så syns inte sällan fula skador där tejpen suttit.  Traditionell tejp av detta slag används bäst vid inslagning av födelsedagspresenter och julklappar.

tillbehör

Att använda syrafri papperstejp även till ramen

Har man använt någon typ av ram till sin bild kan man med fördel sätta en bredare syrafri papperstejp på ramens baksida i ytterkanten vid skarven mellan bakstycket och ramen. En sådan tejp förhindrar att smuts, damm och kvalster letar sig in under ramen och med tiden kommer synas även på tavlans eventuellt glasade frontsida. Det förhindrar även till viss del att fukt letar sig in till bilden på samma vis.

Det tar inte så många månader på en vägg innan ramens på baksidan annars kan se lite medtagen ut.  Att använda tejpen även här är ett enkelt knep att skydda konstverkets livslängd och kvalité.

Att tejpa ramen är enkelt. Vänd på tavlan och rengör noga bakstycket så att smuts inte fastnar under papperstejpen. Tejpa sedan på bakstyckets ytterkan så att en lite marginal är uppvikt mot självaste ramen. Var noga med att undvika luftfickor.

Avslutande ord

När man tagit steget att låta favoritbilden bli en tavla att pryda väggen, så är det kanske lätt att glömma något så basalt som en tejp. Tänk dock på att riktiga produkter kan skydda ditt verk i många år, så låt det bli en bild att vara fortsätt lycklig över och satsa på en äkta passepartouttejp.