En oval passepartout var vanlig under tidiga 1900-talet. Det höll det värdefulla fotografiet på plats, skyddade mot omgivningen och tillförde en estetisk aspekt. Passepartouterna var inte sällan dekorerade med vackra guldfärgade rammönster och med en stolt handtryckt stämpel från fotografen själv.

Det säger sig självt att värdet på ett sådant foto, för över hundra år sedan, var annorlunda än värdet hos ett enskilt foto idag. Då fanns det kanske bara en enda bild på gammelfarfars stilige morbror, som han lät ta och lämna efter sig, i samband med att han skulle fara den långa vägen till Amerika.

Idag är det fotografiska värdet lite mer urvattnat. Idag tas inte sällan över fem foton på precis samma motiv, utifall att något skulle bli bättre än något annat och på barnen har vi ofta flera tusen bilder, innan de ens hinner börja första klass.

Kanske är det därför så lätt att glömma uppskatta de porträtt man tagit. De finns i överflöd. Kanske kan man ta tio nya imorgon. De nya bilderna man ska ta i framtiden kanske dessutom blir mycket bättre än de man redan tagit hittills.

Oval passepartout lyfter upp det historiska

I en oval passepartout återfår man något av det värdefulla intrycket hos ett fotografi. Porträttet på barnen, hunden eller bilden på sommartorpet en sensommarkväll, avslöjar i en oval passepartout att det här är något som uppskattas och har en stor plats i hjärtat hos den som äger bilden i sitt hem.

Vill man ytterligare förstärka den gammaldags känslan kan bilden med fördel vara i gråskala, eller svart-vit som det också kallas av gemene man. Den brun-gula tonen i gråskalebilder man ofta ser i äldre fotografier kallas för sepia.

passepartou

Skapa gammaldags känsla på fotot

För den som är intresserad av bildbehandling kan ett sepiatonat porträtt skapas i två steg:

  1. Gör bilden i gråskala. I Photoshop finns flera vägar för att åstadkomma detta. Det allra snabbaste är att klicka Skift+Ctrl+U (Se även filmen nedan)
  2. Lägg på ett sepiatonat färgfilter. I Photoshop görs detta med Justeringslagret ”Färgfilter”. Välj därefter sepia i rullmenyn

   Annons:  Speglaronline.se – Stort utbud av speglar


Många fotografer och fotofirmor erbjuder att skapa vackra professionellt framkallade gråskaleporträtt. (Ex Smartphoto) Men principen är densamma även om alternativen är många.

Var passar en oval passepartout som bäst? Eftersom associationerna som föds till ovala passepartouter svävar kring det förra sekelskiftet så är den ovala passepartouten något som lyfts fram till sin rätt vid en äldre inredningsstil. De hänger vackert i ett torp, men lika gärna vid spegelbyrån, kandelabern, i rummet med trasmattorna, i biblioteket eller intill kakelugnen.

Någon klok människa har sagt att man ska omge sig med det man tycker bäst om. Det som gör en glad. Att rama in exempelvis bröllopsfotot i en oval passepartout passar utmärkt med den filosofin. Dessutom är det riktigt vackert.