Fototapet med eller utan passepartoutDet finns en mängd olika sätt att rama in ett foto. Oavsett om det är med ram, andra tavlor, passepartout eller på annat sätt så handlar det hela tiden om att lyfta fram motivet samt skapa en tydlig gräns mot den bakgrund som motivet presenteras på ex tapet eller annat. De allra flesta tänker att det är tavlor som ska ramas in. Men det går även att tänka större. Att rama in fototapeter är lika effektfullt  – om inte mer.

När fototapeter började tillverkas och marknadsföras var det inte många som lockades av priserna men med större efterfrågan och tillverkning går det idag att hitta riktigt billiga fototapeter. Detta både online och i fysiska butiker. Att köpa billiga fototapeter kan därför vara ett betydligt billigare sätt att göra en stor och maffig tavla istället för att framkalla eller skriva ut i detta format.

Att rama in fototapet?

Det kan låta märkligt att man ska rama in en tapet men det finns tillfällen då det blir mycket effektfullt. För det första krävs det att tapeten inte täcker hela väggen. Om man har den som en fondvägg ska man låta det förbli så. Det är exempelvis vanligt i barnrum att sätta upp en fondvägg av fototapeter full med detaljer och roliga saker för barnen att fantisera om. Inom kategorin ”Fototapeter Barn” finns idag allt från stora seriefigurer till bollar, blommor eller siffror och bokstäver.

När går det då att använda en passepartout och kombinera denna med en fototapet?

Det passar när tapeten, som sagt, inte tar upp hela väggen utan står som en ensam ”tavla”. En del låter motivet få tala för sig själv men genom att rama in det blir det en effektfull tavla som ser betydligt mer ”mäktig” ut än en vanlig tapet.  Skruva eller montera upp ramen eller passepartouten kring barnets fototapet med stålmannen på eller kring lejonet som vakar i sovrummet. Det set då ut som en jättestor tavla som hängts upp. Effekten blir en helt annan. Testa och se själv.

hängts upp. Effekten blir en helt annan. Testa och se själv.

Att rama in större motiv