En passepartout lyfter motivet och skapar automatisk ett blickfång till din bild. Canvastavla ger å andra sidan en omisskännlig tyngd åt bilden och för tankarna till de klassiska oljemålningarna.

Passepartoutens fördelar

Många gånger kan en passepartout kompensera för den beskärda bildens specialanpassade mått till en redan inhandlad standardram. En vit passepartout får bilden att tyckas stå ut från väggen och bildmotivet får ett ökat fokus och elegans. En svart eller silverfärgad passepartout kan upplevas som en välkomnande kontrast mot vitmålade väggar till ett ljusare fotografi i gråskala. En färgad passepartout kan skapa en genomtänkt helhetskänsla i rummet genom att exempelvis plocka upp en färg från soffans kuddar, som också har turen att ligga i ton med, eller vara en komplementfärg till, bildmotivet.

En passepartout hindrar bilden från att komma i direktkontakt med andra föremål, vare sig det är glasskivan i ramen eller det växande hibiskusträdet i krukan på golvet intill. Det ökar konstverkets livslängd, skyddar från yttre skador och förtidigt åldrande.

Fördelar med en canvas

Canvasduken är långt tåligare än den ger intryck av. Materialet har i århundraden använts till såväl segel som konstnärsdukar. För inte bara är tyget slitstarkt, tåligt och vattentätt. Det har också en struktur som är lätt att måla på och en förmåga att bevara färger för framtiden. Med tanke på canvasens bakgrund och användningsområde är det kanske inte underligt att canvasduken många gånger skapar konsthistoriska associationer.

Nu för tiden kan de flesta fotoframkallningsfirmor och bättre skrivare printa ut bilder direkt på canvas och det är inte ovanligt att finna prisvärda alternativ för de standardiserade måtten. En canvas kan även skräddarsys efter andra mått. En beställd och levererad canvastavla är färdig att hänga upp på väggen, med eller utan ytterligare ram.

Vad ska man då välja?

Egentligen blir det lite som att ställa sig frågan om man ska köpa äpple eller päron – Det är en smaksak.  Passepartout har en inramande och skyddande funktion medan canvas skapar en tydlige känsla av målning. Tack vare hållbarheten i canvas behöver den inte heller skyddas med ram/glas.

Canvas eller Passepartout