En passepartout kostar kring 10kr för de allra minsta varianterna. När de blir större eller om de är av lite mer lyxigare kvalité blir de något dyrare. Skulle det vara billigare att tillverka dem själv? Både ja och nej. Det är billigare att köpa svart papp och tejpa/lim för att sätta ihop en passepartout. Men för det första skulle det inte bli lika snyggt och för det andra skulle det inte vara lika säkert att fotot skyddas på samma sätt med syrafritt papper och lim. Det är alltså inte här man kan spara pengar. Det kan man istället göra på fotot.

De digitala bilderna kan man antingen framkalla eller skriva ut själv. Med bläckstråleskrivare går det idag att få i stort sett lika bra kvalité som vid framkallning. På en laserskrivare är det däremot svårare eftersom bilden byggs upp på ett annat sätt. Använder man dessutom speciellt fotopapper till skrivaren blir det ibland svårt att se skillnad på ett framkallat foto och ett utskrivet.

Men för den som väljer att skriva ut bilderna själv finns en hel del att spara genom att hålla nere kostnaden för bläckpatronerna. För det första kan man välja de billigare alternativen istället för originalpatronerna. Det finns tester, som genomförts av en av Sveriges största fototidningar, som visar att kvalitén inte är sämre på dessa kopior. Den som känner sig osäker kan ju alltid köpa en originalpatron och en kopia och göra utskrifter för att se om det skiljer något i färgnyanserna m.m.

För det andra ska man utnyttja rabatter och erbjudanden.

Ett exempel kan visas från HandyInk. Det är ett företag som erbjuder patroner från Pixma, MultiPass, BJC med mera och detta både i original och kopior.

Företaget har valt att bjuda på 50kr till alla nya kunder. Med tanke på att en patron kostar kring 100kr betyder det att man får halva patronen gratis. Eller 20st fotopapper om man hellre vill ha det. De har även 5% rabatt för återkommande kunder. Vilken rabatt som erbjuds och hur företagen gör för att locka kunderna varierar men man ska absolut titta efter detta.

Oavsett väg – Håll nere priserna. Men tumma inte på kvalitén.

Tillverka själv?